keskiviikko 14. syyskuuta 2016

Syysperinne - Paholaisenhillo

Kun isot runkotomaatit alkavat kunnolla kypsyä, tulee niitä sellaista vauhtia ettei meinaa ehtiä kaikkia syömään. Varsinkin, kun itse kasvatetut, ohutkuoriset ja kypsinä kerätyt tomaatit eivät säily ihan niin kauaa kuin kaupan versiot.

Oma ehdoton lemppari tomaattien hyödyntämiseen on Paholaisenhillo ja sitä väsään joka syksy. Varsinkin kun tänä vuonna oli omia chilejä käytettäväksi niin että oli mahdollisuus saada sitä tulisuuttakin hillokkeeseen. Pari kertaa olen käyttänyt kaupan chilejä ja en tiedä mitä niille tehdään kun ei niissä ainakaan tulisuutta ole. Tai ehkä lähikaupan tarjonta vain on huonoa...

Ohje jolla hilloa olen tehnyt, löytyy Dansukkerin nettisivuilta, laitanpa sen tähänkin:

800 g tomaatteja (tai sama määrä säilykepurkista kuorittuja tomaatteja tomaattimehussa)
400 g punaisia paprikoita
4 - 6 punaista chiliä
6 - 8 valkosipulinkynttä
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria
2 tl oreganoa
0,5 dl etikkaa
1 pkt (330 g) Dansukker Hillo-marmeladisokeria.

Kalttaa tomaatit eli leikkaa tuoreisiin tomaatteihin ristiviillot ja laita ne pieneksi hetkeksi kiehuvaan veteen. Jos teen omista tomaateista, en tee viiltoja sillä ohut kuori rullautuu kyllä hyvin ilmankin. Ota tomaatit pois vedestä, irrota kuoret ja poista kovat kannat. Lohko ja kippaa kattilaan. Jos käytät säilyketomaatteja, kippaa ne liemineen kattilaan ja leikkaa saksilla neljään osaan.

Poista chileistä ja paprikoista siemenet ja silppua kattilaan. Murskaa valkosipulinkynnet ja laita mausteiden kera kattilaan. Kiehuta noin puoli tuntia.

Lisää etikka ja marmeladisokeri, keitä vielä 3-5 minuuttia. Itse kuumennan lasipurkit 100 asteisessa uunissa ja kiehautan niiden kannet vedessä. Kaadan valmiin hillon kuumiin purkkeihin ja kuumat kannet päälle - patalappuja tarvitsee näppien suojaksi! Hillot säilytetään jääkaapissa.



Tämä on herkkua vaikka minkä kanssa - suloinen makean ja tulisuuden yhdistelmä! Perinteinen käyttökohde on esimerkiksi hampurilaiskastikkeena mutta juuri söin tätä kanarisoton lisukkeena, nam nam! Omat makumieltymykset lienee rajana. Tulisuutta voi säädellä chilien tulisuuden ja määrän mukaan. Itse tykkään että tulisuus on mukava pieni vivahde, eikä peitä liikaa muita makuja.

 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti