Joka tapauksessa puu on jo aika korkea ja erittäin satoisa. Luumut ovat tummia ja makeita, tosin pieniä. Jos raakileita harventaisi niin hedelmät olisivat varmasti isompia, mutta eihän puun oksille ylety millään. Tikapuitakaan ei oikein saa runkoa vasten kun oksia on joka suuntaan.
Puusta on tullut minulle kovin rakas. Ehkäpä juuri sinnikkään satoisuutensa vuoksi, vaikka luumujen kanssa sitten ihmetelläänkin, kun ei niitä kaikkia ehdi hyödyntämään millään. Haluan kuvitella että puu on jostain linnun levittämästä siemenestä itse paikkansa valinnut ja tontinlaidalle kasvanut. Siinä se nyt kertoilee tarinoitaan kuin vanha mummeli.
Mitä luumuista sitten voi tehdä, muuta kuin syödä tuoreeltaan? Pariin kertaan olen tehnyt hilloa, joko pelkästään luumuista tai omenalla ja kanelilla höystettynä. Harmittavasti muut perheenjäsenet eivät ole luumuhillosta niin innoissaan, joten yhdelle ihmiselle sitä tuppaa tulemaan liikaa. Viime vuoden luumumarmeladi on vielä syömättä joten tänä vuonna jätän luumuhillotehtailut.
Tänä vuonna testailen uutta aluevaltausta, nimittäin luumuliköörin tekoa. Lasipurkkiin luumuja ja vodkaa, annetaan seistä muutama kuukausi, siivilöidään ja maustetaan sokeriliemellä. Teko-ohjeita katselin Kääpiölinnan köökissä -blogista. Siellä juuri neuvottiin lisäämään sokeri vasta uuttamisen jälkeen jotta likööri maistuu makuaineelle, ei sokerille. Muissa löytämissäni ohjeissa sokeri laitettiin purkkiin muiden aineiden kanssa.Vaikka Kääpiölinnan sivuilta löytyi selkeä resepti, tuli sitä kuitenkin vähän tehtyä sinnepäin. Luumuja on reilusti, viinaa vähemmän. Yhteen purkkiin laitoin mausteeksi vaniljatangon. Noh, tämä on eloni ensimmäinen likööritestailu, joulukuussa nähdään, mitä muuta saatiin aikaan kuin hyvin viinassa uitettuja luumuja!
Ja tottakait luumuista leivotaan. Aina vähän sävellän leipoessani, kaikki määrät eivät ole niin justiinsa.
Kaarnikan puutarhan luumutorttu
Pohja
150 g margariinia
1 dl sokeria
1 kananmuna
2 dl vehnäjauhoja
1 dl spelttijauhoja (oma ehdoton suosikki on Vääksyn Myllyn luomuspeltistä jauhettu spelttijauho)
1 tl leivinjauhetta
Täyte
Sopivasti luumuja, suunnilleen puoli litraa paloina ja kivet poistettuna
noin 50 g saksanpähkinöitä karkeasti rouhittuna - voi laittaa enemmänkin mutta tämän verran sattui nyt kaapista löytymään
kaneli-sokeria
Muruseos
50 g voita
1 dl kaurahiutaleita
0,5 dl vehnäjauhoja
1 dl fariinisokeria
1 tl vanilliinisokeria
Täytteeseen vaahdotetaan pehmeä rasva ja sokeri, lisätään kananmuna. Kuivat aineet sekoitetaan yhteen ja lisätään taikinaan. Levitä taikina piirakkavuoalle.
Täytettä varten puolita luumt ja poista kivet. Jos on isoja hedelmiä niin paloittele pienemmiksi.
Levitä luumut piirakkapohjalle ja ripottele päälle saksanpähkinärouhe ja kanelisokeria.
Muruseosta varten sulata voi, lisää sokeri ja muut aineet, sekoita ja ripottele luumujen päälle.
Paisto 200 asteisessa uunissa reilu puoli tuntia - kunnes taikina ja täyte on kypsä.
Kyllähän se piirakka vaniljakastikkeen kera maistuu, kun syysaurinko lämmittää kuistilla vielä kovasti.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti